dimecres, 9 de març del 2011

Les idees del currículum

Després d'haver investigat en el currículum d'infantil i contrastar diverses fonts trobades per la Xarxa, aquestes són algunes de les premisses que m'han suggerit:
  1. En primer lloc, comentar que l'objectiu general que es busca és el descobrir les tecnologies de la informació i comunicació. S'inclou dintre de l'àrea III: “Els llenguatges: comunicació i representació”, i, concretament, els objectius bàsics són:
  • La iniciació en l'ús d'instruments TIC
  • L'acostament a produccions infantils senzilles i breus per mitjà de les TIC
Malgrat açò, també s'inclou en altres àrees, de forma indirecta o directa, com en l'apartat del “el medi físic, natural, social i cultural”.
  1. Es pretén introduir als nens al llenguatge digital, i també utilitzar-lo com a eina o recurs per a aprendre altres matèries i temes. És a dir, utilitzar-lo com a ferramenta per a investigar, jugar, treballar en equip, etc.

  2. Hem d'utilitzar les TIC com a recurs per a ampliar els seus coneixements i sabers, així com a treballar la seva capacitat crítica.
  1. Malgrat això, és important recordar la importància d'ajudar al nen en aquest mitjà de comunicació i expressió. És a dir, ells han d'explorar-lo, però hi ha d'haver uns guies que seleccionen, l'orienten i l'ensenyen a com utilitzar-lo.
  1. A més, cal recordar que és una eina que motiva molt als nens, i que els resulta atractiu per a treballar de manera col·laborativa, seguint uns treballs d'exploració i descobriment de la xarxa, i de tot el que aquesta ens permet. D'aquesta manera, també es pretén treballar l'autonomia.
Per últim, a mode de reflexió personal, voldria afegir que al currículum només es parla com un apropament o introducció a les tecnologies de la informació. Però s'ha de tenir present que aquestes tenen una gran importància en les nostres vides actualment. Són part de la nostra societat, i, per tant, és un dret dels nostres alumnes que els ensenyem aquest món nou i complex. També és cert que aquesta tasca es troba molt limitada, ja que parlem de nens molt petits, que potser encara no tenen el suficient nivell maduratiu per a entendre-ho i moure's en aquest món (ja que és molt abstracte, i només es podria tractar com si foren jocs, o activitats). Però jo crec que el que es pretén també es vèncer aquesta “por” o “mandra” de moltes persones cap a l'ús de les noves tecnologies, i canviar-ho per la motivació i desig d'investigació des de petits a aquest món.

També voldria afegir que, al cap i a la fi, som i serem el professorat els qui hem d'intentar introduir-los bé en aquest món, ja que és un dret dels alumnes. Per tant, nosaltres hem d'estar ben formats per a poder aprofitar el màxim aquest recurs, tenint una visió positiva i oberta a les innovacions. Però que si realment es desitja açò, també s'haurien de tenir en compte les infraestructures necessàries (que en molt llocs encara no es troben suplertes).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada